Tuesday, December 8, 2009

what the ****???!!

ye, ini adalah kisah benar.

Mr.H adalah my x-staff yg baik & rajin, dan telah berpindah ke agensi lain setelah setahun lebih (kalo tak silap) served in my dept. setelah beliau berpindah dlm lebih kurang setahun ni.. adalah dlm 3-4 kali beliau call utk tanya khabar ofis lama dan kebanyakan minta pendapat pasal kerja..(sbb kat dept baru dia takde boss lagi.. everything dia kena settle sendiri). baru2 ini beliau telah call utk maklum tentang majlis perkahwinan beliau dan kemudian telah menghantar sms yg lebih kurang macam ni (simplified version):

Mr.H: salam kak. jemput dtg ke kenduri saya pada blablabla...

me: ok..insyaAllah. TQ

Mr.H: sori tak sempat hantar kad. bz sikit.

me: its ok..akak faham (ye, aku bahasakan akak..sbb dia muda belia lagi)

Mr. H: nanti akak tlg sms address, saya nak pos kad kawin.

me: ok..address akak blablabla..

::dlm beberapa jam kemudian..dtg beberapa sms dari less-than-a-month-wifey-of -Mr.H::

Mrs.H: boleh saya tahu apa yg Mr.H sms kat awak tadi? apa sebenarnya hubungan awak dgn dia? saya tgk dlm bil dia tiap bulan mesti ada no.hp awak.

me: (omg! ape hal lak ni? tiap bulan? what the ****?!) ohh..i was his boss at dept blablabla..memang before this dia ada call tapi tanya pasal keje..tadi dia call & sms jemput akak pegi kenduri. tu je. akak rapat ngan dia sbb kitorg satu dept even my hubby pun kenal dia.

Mrs.H: sure ke takde pape? ye ke tanya pasal keje je bkn pasal lain? kalo hubby akak kenal dia kenapa dia tak tanya pasal keje kat hubby akak je? saya memang tak penah percaya kat dia.

me: (eh, dia ni bod*h ke apa? apsal lak dia nak tanya pasal keje kat laki aku? dia kan x-staff aku..bukan x-staff laki aku. tp laki aku kenal la dia gitu2..) dear, he loves u so much so i think u should start trust him. (x-staff aku ni dulu mmg selalu cite pasal girl dia ni biasalah excited nak kawin kan)

Mrs.H: banyak sgt ke dia cite kat akak pasal saya sampai akak tau dia syg saya? saya mmg tak percaya kat dia sbb tu saya sms akak ni. boleh tak forward kat saya apa yg dia sms akak tadi?

me: (la dia ni..sengal ke sew*l ke apa? bukan payah sgt nak tau yg dia syg kat ko. aku pun bagi dia semua sms yg x-staff aku send awal2 tadi. biar dia puas hati.) ok. akak dah jelaskan semuanya so terpulang la nak percaya ke tak. bye. (aku malas nak layan org camni. lagipun aku tgh drive 140km/j kat highway seremban-kl)

ada la lagi dia sms lepas tu tapi aku malas nak reply pompuan psiko camtu buang masa je kan but last2 tu ada la dia say sori what not.. and ajak aku gi kenduri dia so that dia boleh kenalan ngan aku & family aku. haa..ko dah cakap aku mcm2 nak berbaik2 plak..sorry!

so korang rasa perlu tak aku bgtau laki dia a.k.a x-staff aku itu ttg apa yg berlaku between me & his wife? aku rasa tak la kot takut kang perang ribut taufan lak. aku pun kesian mesti lps ni dia segan ngan aku punya. adoyai..aku rasa kelakar pun ada (sbb wife dia boleh fikir sampai camtu), nak marah pun ada. tapi nak sedih mmg takla sbb memang dah sah2 benda tu mengarut. kalo ikut hati mmg aku nak sembur je dia tapi memandangkan aku ni insan bertamadun aku sabarrr je la.

tapi aku kesian plak kat laki dia ni dapat wife psiko. tiap2 hari check tepon/bil laki. takkan laki dia takleh sms pompuan langsung? ni baru tak sampai sebulan kawin. esok2 entahla..aku doakan yg baik2 je utk diorg..aku ni dah 3 tahun lebih kawin tak penah la pulak sampai macam tu skali. paling2 pun aku tanya je laki aku kalo aku rasa nak menyebuk sgt. takde la nak terjah2 org lain tak tentu pasal. aku pun tak tahu la hal diorg ni kot2 yg lakinya tu ada history before this. but apa yg aku tahu x-staff aku ni mmg baik. dulu pun apa2 cite pasal girl ni je. takde plak affair lain rasanya..ni yg aku tau la. bagi aku kita ni suami isteri kena la ada saling percaya-mempercayai barulah boleh harmoni. kalo awal2 dah tak percaya, syak sana sini, macammana hubungan tu nak diikat supaya berkekalan?

actually awalnya aku memang excited nak pegi kenduri dia wiken ni ye la dah anggap macam adik pun..siap dah ajak laki aku kuar shopping wedding gift utk diorg. tup tup bila dah jadi gini aku decided mmg tanak pegi. tetiba rasa menyampah betul la aku kat wife dia yg cemburu buta tu..hii..tak jumpa pun takpe. kalo pun dia tak hormat aku sebagai x-boss laki dia pun atleast dia selidik la dulu..tanya laki dia ke. ni tak.main terjah ikut suka hati. ingat ni rancangan melodi ke hapa? aku cuma kesian kat x-staff aku ni sbb aku janji nak dtg dan dia beria2 hantar kad supaya aku senang nak gi umah dia (maklumla..aku ni kan selalu sesat :p). hmm..tapi decision aku memang big no, no! hii..menyampah!

(ohh..tak sangka aku akan terlibat dalam ini drama)

moral of the story: kalo nak kawin dlm usia muda siasat dulu dgn mendalam peribadi pasangan anda. jangan kawin ngan budak2 yg perangai memang macam budak2! (esp. cam pompuan psiko sorg ni).

11 comments:

.filzah. said...

mmg wtf... kalo long, mmg sekeh je kpale pmpuan tu...

mase along awal2 kt MMU pn pnah kne terjah cm ni..bdak pmpuan tu ckp, "awk ni xde lelaki lain ke nk amek..nape boifren sy jgak yg awk nak!!"

siot x?
walhal, dah sah2 along knal boifren die tu lg lama dr die kenal..sblm masuk MMU lg dah knal..so ble masuk mmu, mmg la bercontact kn...

ntah pape..baru umu 19 kot dat time, dah pndai nk terjah2 org...

last2 pmpuan tu clash jgak ngn bdak laki tu...hahahahaha... skang ni kalo jmpe along, sure cm x nk pndang..malu la tu... ahahaha



bagus2..x yah gi la wedding die tu..ckp je bz ngn adam..hahah

Nisa said...

tu la pasal.. nasib baik dia sms je kalo dia call memang kaklong basuh baik2 punya pompuan tu.. dia macam xleh terima walaupun kita dah jelaskan elok2 xde pape. kesian betul la kat laki dia..huhu

p/s: kalo dapat jumpa mesti aku sekeh dia kaw2 punya!

mama glam said...

memang psycho org mcm ni.. aku pun pernah kne dulu nisa... masa aku keje kat shah alam.. laki dia tuh draughtman aku... yg ni lagi psycho.. siap maki hamun bagai.. aku rase, org mcm ni, memang ada sakit kot... abaikan... mcm aku hr tu, siap mel bgtau laki dia "baik ko control sket bini ko tu sblm aku plak masuk campur maki hamun bini ko balik" puas hati aku! klu aku jadi ko, aku bgtau jer laki dia. biar padan muka dia! (aku memang jahat!)

mast@work said...

bagi sesetengah orang, dia rasa perlu ambil port semua benda sebelum apa2 terjadi.. ada kawan2 aku yang langsung sempoi je pasal suami depa, last2 kena tinggal.. agaknya pompuan tu takut betul la tu..

tp kalau psiko sampai tahap serang2, memang patut dihambat aa..

aliss said...

aku pun tak lah percaya 100% ngan abu tu.. tapi tadelah sampai macam tu sekali. Tak tergamak aku nak msg bos laki aku. Tu dah tahap merepek cam haram

Ke staff ko mmg tak boleh dipercayai.. Playboy dewa ke.. sampai awek dia jadi saiko.. hahahah

Nisa said...

ye betul.. kalo betul pun paranoid sgt apa salahnya call ke ataupun sms elok2..minta maaf dulu, cakap ada nak tanya something blablabla..ni tetiba je "apa sbnrnya hubungan awak dengan dia?" hui..mana tak hangin.

ina, ye pun kalo dia saiko kat laki sendiri, jgn la main terjah je kan..kalo betul laki tu gitu, yg dia pegi kawin ngan org tu watpe? bukan cari penyakit ke? :p

~n0rliza 0thman~ said...

pompuan tu memang seng*l...

pernah gak dapat sms camni..tapi nasib gak budak tu cakap sorry sbb main terjah jer.. takut pakwe kene kebas kot..baru nak spm budak tuu..

Ayu Fairuz said...

psiko + agak bangang + kurang bijak + xpandai kontrol situation..
sorry 4 her husband, tp dh jodoh.. so abaikan ini org.. xde pekdah

Ayu Fairuz said...

lain mcm je, weng.. aku kenal ke drafmen ko tu. kih3

Nisa said...

ye ayu, liza..

tu la..memang perangai budak2 + sengal. abaikan je la. buang masa nak layan.

mama glam said...

ayu, ko memang kenal sangattttt.... shhhhhh,.....